Klein Engelenburg

In 1835 liet Judith van Lennep een wit herenhuis bouwen. Begin 1900 bouwde jonkheer Schelto van Citters een zijvleugel aan het huis om zijn automobiel te kunnen stallen. De eerste auto van Brummen, het hele dorp stond paf. In 1912 is Klein Engelenburg aangekocht door Louise Bogaardt en haar man Constant Jan van Marle. Het in hun ogen te kleine herenhuis werd vervangen door het huidige landhuis, orangerie en koetshuis. De 80.000 m2 grond werd een parktuin, waar schitterende feesten werden gehouden. De opritten van 300 meter werden dan sprookjesachtig versierd met honderden lampions. Het begin van de vroegere oprijlaan is nog te zien op de uiterste hoeken van de Burgemeester de Wijslaan en de Engelenburgerlaan en de Stationsstraat. Daar staan de oude hekpijlers. Nu is Klein Engelenburg een particulier woonzorgcentrum.

Bron: www.vvvbrummen.nl 

De geschiedenis van Landgoed Klein Engelenburg

Klein Engelenburg; een zeer mooie omgeving om te wonen, maar zeker ook om te werken. Als ik het terrein op fiets denk ik regelmatig wat een voorrecht het is om in zo’n mooi pand en omgeving te mogen werken. Ik maak belangstellenden die voor een rondleiding komen er ook altijd op attent dat Klein Engelenburg toch wel heel erg uniek is. Dit vertel ik uiteraard met enige trots. Zeker als je dan op dat moment de terras deur open doet en de geïnteresseerden een blik laat werpen op het zonnige terras en de uitgestrekte tuin.

1835
De geschiedenis van Klein Engelenburg gaat terug naar het jaar 1835, toen Judith van Lennep een wit herenhuis liet bouwen op een groot stuk grond van 8 hectare. In 1912 werd het aangekocht door de heer F. Boogaardt, planter in ruste en bewoner/eigenaar van ‘Groot Engelenburg’. Het huis werd helemaal afgebroken en er werd een schitterend nieuw landhuis op dezelfde plek gebouwd; Klein Engelenburg. Ditmaal georiënteerd op het zuiden. De heer Boogaardt gaf het als huwelijksgeschenk aan zijn dochter en haar man, de heer C.J. van Marle.

Prachtige parktuin
Het ontwerp van dit landhuis en de orangerie komt van de bekende architecten Feem en Bremer. De heer van Marle, veranderde de 8 hectare grond in een prachtige parktuin, naar een idee van de fameuze tuinarchitect Leonard Springer.

Naaldbomentuin
Oorspronkelijk was deze parkachtige tuin ingevuld in geometrisch delen. Naar het huis toe waren enkele zicht assen gecreëerd, die nu nog steeds herkenbaar zijn. Achter het huis bevindt zich een gemetselde keermuur en een pinetum, dit is een naaldbomentuin, waar hoofdzakelijk coniferen en naaldbomen zijn aangeplant. Verder zijn er gazons, afgewisseld met slingerende grindpaden, enkele monumentale bomen en een vijverpartij. Zeer bijzonder is de Noorse Esdoorn bij de nieuwbouw.

Oorlogsjaren
Tijdens de oorlogsjaren namen de Duitsers bezit van Klein Engelenburg. De heer van Marle is tijdens de oorlog overleden en mevrouw van Marle wilde na zijn dood niet meer in het grote huis wonen en verkocht Klein Engelenburg aan de Stichting Kindertoevlucht in Den Haag en zo heeft het een halve eeuw gefungeerd als kindertehuis.

Mijn naam is Jolanda Jansen – Peters, ik ben 47 jaar en werk sinds augustus 2005 op Klein Engelenburg. Ik ben begonnen in de zorg en na een klein half jaar werd mij gevraagd om diverse administratieve taken over te nemen van de locatiemanager. Nu ben ik werkzaam als administratief medewerkster maar ook als oproepkracht activiteitenbegeleider en af en toe draai ik ook nog iets mee in de zorg.

Bronverwijzing: www.domusmagnus.com